V českom vodárenstve sa očakáva ostrý zápas o nové zmluvy

06.10.2014 Celý región

Praha 6. októbra (TASR) - V nasledujúcich rokoch sa čaká boj o české vodovody.

Portál iDNES informuje, že do piatich rokov vyprší platnosť desiatok zmlúv vodární s prevádzkovateľmi vodovodných sietí, ktoré obsluhujú viac ako dva milióny ľudí. Obce sa musia rozhodnúť, či prevezmú výnosný biznis sietí do svojej kompetencie, alebo či vysúťažia ich nových prevádzkovateľov.

Pribúda hlasov, že po rokoch spolupráce so zahraničnými partnermi je načase vrátiť celú infraštruktúru do kompetencie miest a obcí.

Približujúci sa koniec platnosti zmlúv a nadchádzajúce komunálne voľby oživujú diskusie o tom, či by niektoré mestá nedokázali prevádzkovať svoje vodovodné siete vlastnými silami alebo firmami, ktoré ovládajú. Vidia, že napríklad v Nemecku to takto funguje a všetky zisky smerujú späť do vodohospodárskej siete.

Prevádzku českých vodovodov a kanalizácií doteraz najčastejšie ovláda štvorica zahraničných hráčov - Veolia, Ondeo, Energia AG a Aqualia. Do Severomoravských vodovodov a kanalizácií vstúpila aj japonská spoločnosť Mitsui. Medzi vodárňami, ktoré patria mestám, a prevádzkovateľmi sietí, doteraz často platia zmluvy uzavreté ešte na sklonku 90. rokov, ktoré pritom neprešli riadnym tendrom. Aby mohli obce a mestá čerpať európske dotácie na obnovu vodovodov a kanalizácie, musí ich prevádzkovateľov vysúťažiť.
 

Vyberte región